til startside
forside    nyheder    om DBear    skriv til os    faq    hjælp    in english


Abonnér på Dancing Bears nyhedsbrev


 


Denne site anvender INGEN cookies!


Dancing Bear Shop
Music, Grateful Dead
  Music, GD Live Dates
Music, solo + side projects
Music, other artists
Video
Books
Posters and Prints
T-shirts
DeadWear
Stickers
  Patches
Odds and ends
  Bargain bin
CD-subscription
  Shop help
Home

{pic1}

{pic3}

December 2018
   Vi har stadig et par eksemplarer tilbage af Dave's Picks nr. 28 fra Passaic, NJ, 6/17/76. Som altid et fremragende show i en lydkvalitet som ikke fås bedre, med stor tak til Betty Cantor (mixing, 1976) og Jeffrey Norman (mastering, 2018). Læs mere om DaP 28 her. Abonnementet for 2019 er heller ikke helt udsolgt. Vi kender allerede nu de to første af årets fire udgivelser:
   - DaP 29: 2/26/77 San Bernardino, CA
   - DaP 30: 1/2/70 Fillmore East, NY (+ bonus disc fra 1/3/70)
   Særligt det første af de to shows er ventet med spænding. Her afslørede the Dead for første gang den netop indspillede "Terrapin Station"-suite, ovenikøbet som åbningsnummer! Også "Estimated Prophet" havde debut i dette show.
   Et par nyankomne "uofficielle" udgivelser: Et mini-boxsæt med tre koncerter fra henholdsvis 1987, 88 og 89, med det fælles tema, at de indeholder numre fra "In the Dark" albummet. 6 CDer til en ualmindelig rimelig pris.
   Desuden en enkelt CD, "Honky Chateau" fra en særdeles improviseret koncert i Frankrig, 21. juni 1971 på Chateau d'Herouville. The Dead skulle have spillet på en lokal musikfestival, som blev totalt aflyst på grund af voldsomme regnskyl, hvorefter bandet måtte fordrive tiden på det slot, hvor de var indlogeret. Det blev så til en koncert på græsplænen til glæde for den lokale borgmester, brandkorpset, og et par hundrede andre borgere. Lydkvaliteten er rimelig, og man lægger især mærke til den meget lange og hotte jam-sekvens i "Hard to Handle".
   Det Grammy-nominerede boxsæt "Pacific Northwest 73-74" kan stadig bestilles. De seks koncerter er indspillet i flot, flot lydkvalitet, især de tre "Wall of Sound"-shows fra 1974, og bandet er i fin form. Og, som billedet viser, er der virkelig kælet for indpakningen. Men husk: De 15.000 eksemplarer varer ikke evigt.

September 2018
   "Long Strange Trip" kommer til november på DVD og Blu-ray. Den anerkendte instruktør Amir Bar-Lev har - i tæt samarbejde med Grateful Dead Productions og Rhino - produceret en 4-timers dokumentarfilm, som hidtil kun har kunnet streames på Amazon Prime. Den indeholder interviews med de overlevende medlemmer af bandet (blandt mange andre), sjældne videoklip, og mange andre musikeksempler. De udvalgte musiknumre kan desuden høres i deres helhed på soundtrack-almummet, som udkom i maj. Dancing Bear sælger naturligvis deluxe-udgaven med 3 CDer eller 2 Blu-ray.
   Dave's Picks Volume 27: Grateful Dead besøgte Boise, Idaho for første og eneste gang den 2. september 1983. Det er en årgang, som hidtil kun har kastet en enkelt udgivelse af sig - vi skal helt tilbage til Dick's Picks Volume 8. Men som sædvanlig har Dave fundet et solidt show med mange highlights, bl.a. den klassiske trio Help-Slip-Franklin's.
   Årets eksklusive boxsæt, Pacific Northwest 73-74, bliver sendt ud i disse dage. Hvis du ikke kan vente - eller ikke har bestemt dig endnu - kan du se udpakning af boxen som animation på Youtube, her: Det er stadig muligt at bestille boxsættet, men husk: Det er en Limited Edition release.

Marts 2018
   Vi er i gang med "Dave's Picks”-seriens syvende år, et år der ser ud til at blive mere spændende end nogensinde, hvor en række berømte - og/eller skammeligt oversete - shows fra “the golden age" vil blive udgivet i toptunet teknisk kvalitet. Til den første udgivelse i 2018 - Dave's Picks Volume 25 - har Dave udvalgt det fantastiske show fra 11/6/77 på Broome County Veterans Memorial Arena i Binghamton, New York. Dette er virkelig en perle, med en Garcia i storform, som hiver en jam ud af ærmet ved mindste anledning. Køb den mens du kan! Næste gang, med Volume 26, retter vi blikket mod et andet stort år - 1971. Men det vender vi tilbage til når udgivelsesdatoen i maj nærmer sig.
   Dancing Bear har stadig et par abonnementspakker tilbage, hvis du vil være sikker på ikke at gå glip af nogen af dette års udgivelser. Fire 3-CD-sæt + bonus-CD, du får et sæt leveret i postkassen hver tredje måned. Derudover sparer du 194 kr i forhold til løssalgsprisen. Men vent ikke for længe - når det sidste eksemplar af Vol. 25 er solgt, er abonnementstilbudet også væk.
   Den 14. maj 2015 var Merriweather Post Pavilion vært for (endnu) en hyldestkoncert til ære for Jerry Garcia. Blandt de deltagende musikere og bands var David Grisman, Jorma Kaukonen, Jimmy Cliff, Peter Frampton, Widespread Panic, moe, Los Lobos og mange flere, bistået af alle de overlevende medlemmer af Grateful Dead. Koncerten, med titlen "Dear Jerry", blev optaget og udgivet på både CD, DVD, BluRay, og kombinationer heraf. Du kan tjekke hele programmet og sætlisten her.
   Endelig har vi en lille buket af shows, som i sin tid blev transmitteret direkte på de lokale radiostationer. Det er fra henholdsvis Capitol Theatre, Port Chester 1971, Kezar Stadium 1975 (første glimt af materialet fra "Blues for Allah”), og en forrygende nytårsaften i 1986.

November 2017
   Fotografen Susana Millman har netop udgivet en flot bog kaldet “Alive with the Dead, or A Fly on the Wall With a Camera”. Via sit ægteskab med Dennis McNally, pressetalsmand og forfatter til biografien “A Long Strange Trip”, har Susana Millman haft fri adgang både front- og backstage, og har også fotograferet the Dead i mere private sammenhænge, fra firserne og resten af gruppens levetid.

September 2017
   Da Jerry Garcia, Mickey Hart, Bill Kreutzmann, Phil Lesh, Brent Mydland og Bob Weir rullede ind i Washington DC i juli 1989 for at spille to koncerter på Robert F. Kennedy Stadium, skød bandet festen i gang med en 5-stjernet version af "Touch Of Grey"- gruppens største hit fra dens eneste top-10 album, In The Dark, udgivet i 1987. Den følgende aften vendte bandet tilbage til sit kommercielle gennembrud - som opnåede dobbelt platin - da det åbnede showet med en rødglødende version af "Hell In a Bucket".
   "RFK Stadium '89" faldt lige midt i en af Grateful Deads bedste turneer i de sidste 15 år, hvor disse shows var nr. 6 og 7 på en 11-shows turné. Denne turné betragtes af mange som starten på en ni måneders periode med vedvarende højt niveau, fra sommeren '89 til foråret '90. RFK-koncerterne er lige så gode som nogle af de mere berømte shows fra denne periode, inklusive 4. juli i Buffalo, 7. juli i Philadelphia, og Alpine Valley, "siger David Lemieux, Grateful Dead arkivar og producer af boxsættet. "Når Bob Weir har bedt mig om at give kopier af Grateful Dead sange for at hans medspillere kan lære dem, spørger han næsten altid efter sommeren '89, og jeg har ofte trukket på RFK-koncerterne til dette formål. Det er virkelig så godt! "
   Pianisten Bruce Hornsby - som spillede sporadisk med bandet mellem 1990 og 1992 - medvirker på begge shows. Han spiller accordeon på "Sugaree" og "Man Smart (Woman Smarter)", tilsat en smule keyboard, den 12. juli og mere accordeon den følgende aften på "Tennessee Jed" og "Stuck Inside Of Mobile With The Memphis Blues Again. "
   For fans af Mydland's tid med The Dead - fra 1979 til keyboardistens tragiske død i 1990 - viser disse shows en Brent Mydland i topform. Blandt den lange række af højdepunkter er live-favoritter som "Eyes of the World", "Wharf Rat" og "I Need A Miracle", foruden rariteter som "To Lay Me Down", som kun blev spillet få gange i 1989.

Juli 2017
Sommer eller ej - Dancing Bear arbejder som altid utrætteligt på at viderebringe de varmeste nyheder og udgivelser fra Grateful Dead og omegn. I maj fik vi - langt om længe - de “fire store” koncerter fra starten af maj 1977, i optimal kvalitet og fornemt udstyr. Boxsættet"Get Shown The Light" kan fortsat erhverves i “All Music” udgaven, som stadigvæk har de kunstfærdige indercovers og hæftet med Nicholas Meriweathers grundige gennemgang af historien bag disse koncerter.

"Long Strange Trip", den nye, fire timer lange dokumentarfilm om Grateful Dead, kan indtil videre kun ses på streamingtjenesten Amazon Prime, men vi håber naturligvis, at den en gang finder vej til DVD. Nu må vi nøjes med filmens soundtrack, som kan opfattes som endnu et “Greatest Hits” samlet på 3 CDer. De fleste numre stammer fra officielle udgivelser, både studie- og livealbums. Således er Live Dead, Workingman’s Dead, American Beauty og Cornell 5/8/77 hver repræsenteret med flere numre. Desuden er der uudgivne live-versioner af bl.a. Dark Star, China/Rider, Stella Blue og Days Between. Det overordnede indtryk er, at producenterne har gjort sig umage for at finde gode og repræsentative versioner af de enkelte sange. Vær opmærksom på, at “Long Strange Trip” også kan findes i en 2-CD version, hvor kun de to første CDer er med.

I starten af august udkommer nr. 9 i serien “GarciaLive”. Den er fra 11. augúst 1974, hvor gruppen spillede i Keystone Club, Berkeley, under navnet “Garcia & Saunders”. Navnet signaler, at besætningen er lidt anderledes end det “normale” Jerry Garcia Band, idet Bill Kreutzmann er med på trommer og Martin Fierro på sax og tværfløjte. Samt naturligvis Merl Saunders, keyboards, og John Kahn på bassen. Når Garcia havde en saxofonist i bandet blev sætlisten altid drejet i retning af det jazzede som hos “Legion of Mary”, men der var dog stadig plads (god plads!) til velkendte numre som The Harder They Come, Roadrunner, og The Night They Drove Old Dixie Down.

Et af Grateful Deads relativt få besøg i Canada fandt sted i 1984, hvor de den 21. juni stod på plakaten sammen med The Band i Kingswood Music Theatre i Maple, Ontario. Det var en glimrende koncert foran et entusiastisk publikum, og vi får den her i fin lydkvalitet på en dobbelt-CD, med radiokommentator og det hele. Da vi nu er i Canada, spiller de også “Might As Well”, der som bekendt var Robert Hunters hyldest til den berømte “tog-turné” tværs over Canada i 1970. Rick Danko og Levon Helm spiller med på ekstranumrene, men man skal lytte meget godt efter for at høre deres bidrag.

Året 1995 har aldrig været noget tilløbsstykke når det gjaldt GD-koncerter, da det mest huskes som året, hvor vi mistede Garcia. Men, som de få heldige, der har hørt forrige års mega-boxsæt “30 Trips Around The Sun” vil vide, var det faktisk muligt at finde lyspunkter, hvor alle mand spillede op til deres sædvanlige standard en hel koncert igennem. Nå, okay da, så siger vi det meste af en koncert! Nu kan flere få mulighed for at opleve Grateful Deads sidste turné via det nye sæt "Visions of the Future", en 2-CD fra 18. marts 1995 i The Spectrum, Philadelphia. Titlen kan man fortolke som man vil (!), men musikken er faktisk OK, og optagekvaliteten ligeså. Desværre spillede de ikke denne aften nogen af de originale numre, som aldrig nåede at komme med på et studiealbum (Days Between, So Many Roads, osv.), men vi får Dylans “Visions of Johanna”, George Harrisons “It’s All Too Much” fra “Yellow Submarine” samt “Rain", to af de Beatles-numre, som Vince Welnick fik listet ind i repertoiret.

Februar 2017.2
“I need a miracle - every day!” Og det er lige før, man begynder at tro på mirakler, når man læser pressemeddelelsen om The Grateful Dead’s næste boxsæt: "Get Shown The Light, May 1977". Vi har tidligere været omkring maj måned 1977, både med flere enkeltudgivelser (“To Terrapin”, Dick’s Picks 3 og 29, Dave’s Picks Vol. 1) og et boxsæt med 5 koncerter. Men de fire nærmest legendariske shows, 5/5 i New Haven, 7/5 i Boston Garden, 8/5 på Cornell U., 9/5 i Buffalo Memorial Auditorium, som har cirkuleret på kassetter i mange år, har hidtil manglet i “The Vault” og dermed ikke kunnet udgives i den høje tekniske kvalitet, vi er vant til. Men nu er masterbåndene vendt hjem og blevet restaureret, sammen med ca. 100 andre “Betty Boards", som vi - med Dave’s ord - vil komme til at høre meget mere til i de næste 10-20 år! Du kan læse mere om boxsættets indhold og tilblivelse her. Udgivelsesdatoen er 5. maj - 40-årsdagen for det første af de fire shows. Hovedattraktionen, Barton Hall på Cornell University 5/8/77 (ofte udråbt til Grateful Dead's bedste koncert nogensinde), udgives samtidig som 3-CD eller 5-LP sæt. Alle versioner kan allerede nu forudbestilles.

Februar 2017.1
Vi er i gang med et nyt år i Dead-land. Dave's Picks nr. 21 er på gaden og der er stadig ledige eksemplarer, enten i løssalg eller som starten på et årsabonnement. Som tidligere annonceret er vi i Boston Garden, 2. April 1973. Alle er oppe på dupperne fra første nummer - ”Playin’ In The Band” går over 17 minutter, og der er en lang og unik jam efter ”Here Comes Sunshine”. Og når sidste ekstranummer er ”We Bid You Goodnight” sunget á capella, ved både vi og The Dead, at det har været en exceptionel aften.

Dave har også allerede røbet lidt om Pick nr. 22. Det bliver tredje aften af fire i Ney York City’s Felt Forum, også kendt som underetagen af Madison Square Garden. I 2016 fik vi koncerten fra den 5. december 1971, og i maj følger så det komplette show fra den 7. + andet sæt fra den 6. december. Resten af 6. december, eller i hvert fald det meste af resten, udgør den medfølgende bonus-CD.

10. marts udkommer nummer 8 i ”Garcia Live” serien, en dobbelt-CD fra 23 november 1991 i Bradley Center, Milwaukee. Den sidste udgave af The Jerry Garcia Band, fra 1986 til 1992, var en af de bedste og langt den mest stabile besætning; foruden Garcia og John Kahn bestod den af Melvin Seals på keyboards, David Kemper på trommer, og de to vokalister Jackie LaBranch og Gloria Jones. Sætlisten er ret utraditionel, idet vi her i samme koncert hører en hel del numre, som gruppen kun spillede med lange mellemrum.

November 2016
Nu er der åbnet for tegning (eller gentegning) af abonnement på Dave’s Picks 2017 - et nyt 3CD sæt med the Grateful Dead sendt direkte til dig hvert kvartal med start i februar. Samt i maj en bonus-CD, som kun sendes til abonnenter. Dave’s Picks trykkes i et oplag på kun 16.500 som normalt bliver udsolgt på 1 til 4 dage fra annonceringen, så et abonnement er den eneste måde at være sikker på at få et eksemplar. Vi har valgt at tilbyde abonnementet til samme pris som i 2015 og 2016; til gengæld kan vi ikke med PostNords hastigt stigende priser fastholde den gratis levering til kunder i Danmark. Indholdet af de 4 live-udgivelser er som sædvanlig ikke lagt fast endnu; vi ved kun, at den første - Dave’s Picks Vol. 21, bliver en koncert fra Boston Garden den 2. april 1973, som vil blive omtalt mere detaljeret når udgivelsesdagen nærmer sig. Men i et år, hvor en stor portion masterbånd, som man troede var gået tabt, er vendt tilbage til “The Vault” og blevet digitaliseret, er der alt mulig grund til at sætte forventningsniveauet højt.

Dave’s Picks nr. 20 er udkommet og vi har stadig nogle få eksemplarer til salg. For første gang har Dave taget hul på firserne - Brent Mydlands æra - med et show fra Boulder, Colorado den 9. december 1981.

En sjælden optagelse fra 1962 er dukket op med en af den helt unge Jerry Garcia’s mange folk- og bluegrass-grupper: Hart Valley Drifters. Udover Garcia selv på vokal, banjo og guitar, består gruppen af David Nelson på guitar, Robert Hunter(!) på bas, Ken Frankel på banjo, og Norm van Maastricht på dobro. Repertoiret er folk-standarder, som vi kender dem fra Old & In The Way og Jerry Garcia Acoustic Band.

Grateful Dead’s 50-års jubilæum bliver fortsat markeret med nye udgivelser. I starten af 2017 udkommer en ny luksusudgave af gruppens debut album som 2 CD sæt, hvor den anden CD vil indeholde den komplette koncert fra 29. juli 1967 + fire udvalgte numre fra den følgende aften. Samtidig udsendes albummet på vinyl som “picture disc” hvor hele fladen viser et spejlet udsnit af det originale omslag. Udgivelsesdatoen for begge er den 20. januar 2017, men vi modtager gerne forudbestillinger allerede nu.

I februar starter en serie nyudgivelser af samtlige Grateful Dead’s 7” singler udgivet i hele gruppens levetid. De sælges i abonnement med 4 udgivelser om året, på samme måde som Dave’s Picks. Mixningen kommer til at ligge tæt op ad originaludgaven, men lydkvaliteten i øvrigt vil blive ført op til dagens standard. Serien er begrænset til 10.000 eksemplarer og første udgivelse, “Stealin’/Don’t Ease Me In”, frigives den 1. marts. Titlerne på de tre øvrige singler i 2017 er: “The Golden Road/Cream Puff War”, “Dark Star/Born Cross-eyed”, og “Dupree’s Diamond Blues/Cosmic Charlie”. Dancing Bear vil ikke tilbyde singlerne i løssalg, men hjemtager kun det forudbestilte antal. Abonnementet gælder for et år ad gangen.

De uofficielle live-udgivelser af radiotransmitterede koncerter kommer stadig i hastigt tempo. Vi kan ikke nå at omtale dem alle i disse nyhedsbreve, og det kan være svært at vælge. Hvis man ikke er blandt dem, der samler på bestemte perioder eller årgange, kunne man f.eks. gå efter Grateful Dead’s traditionsrige nytårskoncerter i San Francisco. De er altid lange, veloplagte, og ofte med gæstemusikere. Vi har allerede 1976, 1978 og 1987(DVD) som officielle udgivelser; for nylig udkom Nytår 1971, samt 1972 under titlen “Hogmanay”, og i nær fremtid vil også 1990, 1982 og 1986 dukke op.

En enkelt anbefaling kan der dog blive plads til: Lukningen af Bill Graham's traditionsrige Fillmore West blev “fejret” med en hel uges koncerter. Den tredje aften spillede Grateful Dead en koncert i fuld længde, og forinden spillede Jerry Garcia pedal steel guitar i to forskellige sæt med henholdsvis The Rowan Brothers (Peter Rowans brødre) og New Riders. Hele aftenen kan nydes via 5-CD boxsættet “Fillmore West Closing Week, night 3”.

Juni 2016
Flere medlemmer af Grateful Dead har i interviews udtrykt håb om, at deres sangkatalog ville leve videre efter at de var stoppet som gruppe. I jubilæumsåret var der mange kunstnere, der tog et par dead-sange på programmet, ligesom der udkom adskillige tribute albums. Nu kommer det nok mest ambitiøse i rækken: En lang række musikere og grupper fra indie-verdenen har bidraget til boxsættet “Day of the Dead” på 5 CD’er. Brødrene Aaron og Bryce Dessner fra gruppen “The National” er initiativtagere og medvirker på adskillige af de 59 meget forskellige fortolkninger af Dead-numre. Jeg indrømmer gerne, at jeg kun kender ganske få af de mange navne og gruppekonstellationer, hvoraf en del dog lyder som om de er sat sammen specielt til lejligheden. Blandt de mere kendte navne er Wilco, Mumford & Sons, The Flaming Lips, Stephen Malkmus, Cass McCombs, Bela Fleck og Lucinda Williams. Desuden høres Bob Weir og Bruce Hornsby. En del af overskuddet fra salget går til forskning i AIDS og HIV, alligevel er prisen for sættet ganske rimelig.

Den 11. november 1971 spillede Grateful Dead i Atlanta Municipal Auditorium. Koncerten er berømt (eller berygtet) for den lokale politistyrkes håndfaste indgreb, snarere end for det musikalske indhold. Politiaktionen foregik bl.a. på scenen og bevirkede en afbrydelse på 4 minutter, som blev gengivet i sin helhed i radiotransmissionen. Der er i øvrigt flere spændende FM-koncertoptagelser på vej - mere information følger i slutningen af juli eller starten af august, hvor der også vil være nyt om Dave’s Picks Volume 19.

April 2016
Europaturneen fra april og maj 1972 har indtil nu kunnet fås i løssalg, men nu meldes de enkelte koncerter udsolgt i hastigt tempo. Der er dog den gode nyhed, at de resterende er blevet nedsat med 25%. Hvis du endnu ikke kender denne fremragende turné, eller er mere til komplette koncerter end til de - stadig tilgængelige - kompilationer (Europe '72 Vol. I og Vol. II), så er det nu, du skal slå til. Vi prøver at holde kataloget på www.dancingbear.dk opdateret, men lageret svinder dag for dag. Og hvad skal man så vælge? Noget af det unikke ved 72-turneen var, at der ikke var ét svagt show imellem. Men jeg vil da gerne pege på et par personlige favoritter: Wembley Arena 4/8/72, veloplagt koncert, nr. 2 på turneen, med en af de 2-3 bedste Dark Stars, du nogensinde kommer til at høre. L'Esplanade de Lille 5/13/72, gratis friluftskoncert som erstatning for et aflyst show. Ikke en letfordøjelig 'Greatest Hits' til glæde for tilfældige forbipasserende, men en komplet koncert med en dyb og spacey Other One. Og sjove scenekommentarer. Og endelig, hvis man må være lidt lokalpatriotisk: Tivolis koncertsal 4/14/72, den bliver stadig prist i høje toner i chatten på www.dead.net, ikke mindst overgangen Dark Star>SugarMagnolia, og Pigpens lange og unikke sekvens Caution>WhoDoYouLove>Caution. Og så morer de sig en del over den lange snak, hvor Bob og Jerry vædder, om publikum forstår engelsk eller ej!

Marts 2016-2
July 1978 - The Complete Recordings:
Årets
boxsæt fra Grateful Dead er på vej - 5 koncerter fra juli 1978, inklusive den fænomenale Red Rocks-koncert fra 8. August, som allerede har cirkuleret på tape og CD-R i en årrække, og med god grund. Dette boxsæt er ikke bare en god nyhed i sig selv, det kan (og bør) samtidig være starten på en række udgivelser, som Deadheads har drømt om i mange år: 'The Betty Boards'. The Betty Boards er et kælenavn for de masterbånd, som lydmixer Betty Cantor-Jackson optog af mere end tusind Grateful Dead- og Garcia Band-koncerter mellem 1971 og 1980, og historien om, hvordan de blev solgt, gemt, fundet i mere eller mindre opløst tilstand, og lidt efter lidt fandt vej tilbage til 'The Vault', er spændende som en kriminalroman. Den lange version, som går op til 2014, kan du læse her. En ultrakort version: Optagelser af live-koncerterne blev i lang tid ikke regnet for noget særlig værdifuldt i Dead-organisationen; det blev betragtet som Bettys private hobby. Hun måtte selv købe båndoptager og bånd, og holdt derfor på sin ejendomsret til optagelserne, som dog ikke omfattede retten til at udgive musikken. De mange bånd, de fleste pakket i kufferter, blev opbevaret i et lagerhotel i flere år, og da Betty ikke havde råd til at betale den skyldige leje endte de på en hittegodsauktion, hvor partiet blev delt op og solgt til en række anonyme købere. De fleste bånd lå i tre partier, som man har kendskab til: En stor portion blev købt af en samler af bootleg-optagelser, som kopierede dem til kassetter og distribuerede dem vidt og bredt til andre samlere. Det er derfor, perler som fx Barton Hall 5/8/77, Port Chester 2/18/71 og Red Rocks 7/7 og 7/8/78 findes i samlingen hos mange deadheads. En anden del blev købt af en mand, som kun var interesseret i kufferterne og lod båndene ligge i ti år i en fugtig lade, hvor de fleste af æskerne rådnede væk. Heldigvis fandt han i 1995 på at henvende sig til Rob Eaton, lydtekniker og senere guitarist i Dark Star Orchestra, som påtog sig at forsøge at restaurere og identificere båndene. Arbejdet tog lang tid og lykkedes kun delvis, men de fleste af optagelserne er nu digitaliseret og i sikkerhed hos Rhino Records i The Vault. Den sidste større samling bånd befinder sig, så vidt vides, stadig under lås og slå og ejeren har tilbudt Grateful Dead, at de kan købe dem tilbage for noget i retning af en million dollars. Det er gruppen, forståeligt nok, ikke begejstret for, men det er kendt, at der har foregået hemmelige forhandlinger gennem et stykke tid. Vi ved ikke på nuværende tidspunkt hvilken af de to sidstnævnte samlinger, det nye boxsæt stammer fra, men vi forventer, at vi i de kommende år kommer til at høre meget mere til The Betty Boards, som er kendt for deres varme lyd og gode stereovirkning, hvilket langtfra er normen for liveoptagelser. Producer David Lemieux har - som sædvanlig - lagt en video på YouTube, hvor han fortæller løst og fast om boxsættet og de enkelte koncerter. Se den her: https://www.youtube.com/watch?v=hUa3ggtoTbw

Nyeste skud på stammen af radiotransmitterede koncerter er en optagelse fra 1976 med gruppen Kingfish, som i årene 1974 til 1976 havde Bob Weir som medlem mens Grateful Dead holdt turnépause. Blandt de oprindelige medlemmer i gruppen var Matthew Kelly (harmonica) og Dave Torbert (bas), som begge har optrådt i forskellige Dead-sammenhænge. Kingfish optrådte helt op til 90erne med skiftende besætninger, hvor Kelly var den eneste tilbageværende fra den oprindelige gruppe. Den nye CD, en enkelt, har titlen 'Minglewood Blues' og indeholder hovedsagelig numre som kendes fra det første album, som blot hed 'Kingfish', men også et par numre fra Grateful Dead's repertoire, bl.a. titelnummeret.

Marts 2016
For en sjælden gangs skyld er det stadig på dette tidspunkt muligt at bestille abonnement på årets 4 udgivelser af Dave's Picks. Nr. 17 er allerede udkommet, og sælges også separat. Det er et stort show fra Wall-of-Sound turneen i 1974.

Fare Thee Well-koncerterne fra 3-5. juli kan også stadig fås i alle tre udgaver:
* Det komplette sæt på 12 CD + 7 DVD eller Blu-Ray. Heri er inkluderet den originale pausemusik fra alle 3 koncerter, samt "Behind the Stage" og andet bonusmateriale.
* 5. juli alene, på 4 CD + 2 DVD/Blu-Ray
* "Best of FTW", udvalgte numre på 2 CD.

I løbet af det sidste år er der udgivet en mængde live-koncerter på diverse små plademærker, med det til fælles, at de har været transmitteret direkte på lokale radiostationer. Måske skyldes det en lovændring at de dukker frem lige nu, men udvalget omfatter ikke kun Grateful Dead - også Rolling Stones, Bruce Springsteen, Allman Brothers, og mange andre er rigt repræsenteret. En del af Grateful Dead-udgivelserne fra 2015 er omtalt i tidligere nyhedsbreve. Senest er der kommet en fin koncert med Jerry Garcia Band, "Midnight Moonlight" fra 1982, og en meget spændende sag fra 1978 med Robert Hunter akkompagneret af bandet Comfort, ledet af Rodney Albin fra Big Brother. Samt en medrivende, tidlig koncert med Garcia og Old & In The Way. Lige nu går vi og venter på en sending på tre koncerter fra 1971: Harding Theater 7/11, Northrop Auditorium 19/10, og Felt Forum (Madison Sq. Garden) 5/12. De ankommer omkring midten af marts, men kan forhåndsbestilles nu. En del af Felt Forum-koncerten er kendt af mange via bootlegs og tapes, ikke mindst pga. sangen "Muddy Water", som Grateful Dead her fremførte for første, sidste og eneste gang. Men nu får vi altså hele koncerten.

Lad mig til sidst gentage reklamen for vores genoplivede T-shirt katalog. Serierne er små og når de er væk, er de væk, sikkert lige i den størrelse, du skulle have haft. Men sådan er vilkårene. Det samme gælder naturligvis for Dave's Picks og de andre udgivelser i begrænsede oplag.

Oktober 2015
Boxzilla has landed! Ja, det er bare et af de mange kærlige øgenavne, de længelsfulde deadheads har hæftet på "30 Trips Around the Sun"-boxsættet mens de ventede. Nu er den her, og I kan se de fleste af godterne her. Hvad I ikke kan se, er den originale entrebillet + Backstage Pass (fra tilfældige koncerter), som er indlagt i bogen. Boxen er forlængst udsolgt, bortset fra på e-bay (=høj pris) og hos Dancing Bear (uændret pris). Dave's Picks Volume 16 (Springfield Civic Center, 3/28/73) blev udsolgt på dead.net på under 24 timer, men Dancing Bear har stadig nogle stykker i løssalg.
Abonnenterne behøver, som altid, blot at tjekke postkassen. Der er forresten ikke mange uger til at der åbnes for tegning af næste års abonnement, så hold øje med hjemmesiden!
En glædelig nyhed: Efter adskillige års pause kan man nu igen se og bestille Grateful Dead T-Shirts på hjemmesiden. Det skyldes, at SKAT har ophævet deres rigide regler om "oprindelsescertifikat" for al import af beklædning, som gjorde det alt for besværligt for os mindre erhvervsdrivende. Dejligt, at det også kan gå den vej!
Her, hvor jubilæumsåret går på hæld, er der flere nyheder end vi kan nå at vise billeder af. Det vrimler med CD-udgivelser af koncerter, der oprindelig blev sendt live på lokale radiostationer - den sidst ankomne er Frost Amphitheatre, Stanford 4/30/88. Vi kan også nævne Orpheum Theatre, San Francisco 7/18/76, som nogle måske kender fra en gammel bootleg-LP med titlen "Owsley's Owls". Den indeholdt en god bid af det helt forrygende 2. sæt, som vi nu kan høre i sin helhed. Første sæt er mere "normalt", men veloplagt og i fin teknisk kvalitet.
Der er også nyt fra Jerry Garcia Band, fra koncertserien på Broadway i 1980, og en live-udgave af Garcia's samarbejde med jazz-keyboardisten Howard Wales i 1970-72.
Og så nærmer tiden sig for udgivelsen af de tre "Fare Thee Well" afskedskoncerter i Chicago. Den sidste, 5. juli 2015, samt en 2-CD compilation, udgives samtidig. Udgivelsesdagen for samtlige varianter er 20. november. Flere detaljer kan læses - og CDerne bestilles - som altid på www.dancingbear.dk.
Og lad os så til slut sende en kærlig tanke til Bob Weir, som fylder 69 i dag.

Juni 2015
Jubilæumsårets boxsæt er STORT! 30 - hidtil uudgivne - shows, et fra hvert år. Hurtig bestilling tilrådes. "30 Trips Around The Sun" er det hidtil største boxsæt fra Grateful Dead - 80 CD'er ialt, begrænset til 6.500 eksemplarer. Det kan også fås på et specialdesignet USB-stik, men prisen er den samme: 6.990 kr. Der medfølger lidt forskelligt bonusmateriale, bl.a. en 288-siders bog, og en guldfarvet singleplade med "Caution" fra GD's første singleudgivelse i 1965, og på bagsiden "Box of Rain", den allersidste sang fra den allersidste koncert i Chicago 9. juli 1995.
Dancing Bear tilbyder betaling i to rater: 3.495,- ved bestilling, og det samme den 1. september (den officielle udgivelsesdag er 18. september). Heldigvis kan vi også tilbyde en lidt mindre ambitiøs samling: "THIRTY TRIPS AROUND THE SUN: THE DEFINITIVE LIVE STORY 1965-1995" er et 4-CD sæt med et enkelt nummer fra hver af de 30 koncerter, som udgives samtidig med den store box.

Maj 2015
Aller-allersidste chance for at se din yndlingsgruppe live - i biografen.
Nordisk film tilbyder en 4-timers forestilling mandag den 6. juli, i udvalgte biografer over hele landet. Nej, Dancing Bear er ikke begyndt at reklamere for Nordisk Film - i det mindste ikke for penge! Men denne nyhed synes vi er for god til, at nogle af jer måske risikerer at overse den. Det bliver ikke en direkte transmission, så vi ved endnu ikke, hvilken af de 3 koncerter, det bliver. Forhåbentlig den bedste!
Foruden de 4 overlevende originale medlemmer af Grateful Dead medvirker Trey Anastasio (guitar, Phish), Jeff Chimenti (keyboards, Ratdog), and Bruce Hornsby (piano).

Marts 2015
Få fire CD-sæt leveret i din postkasse - stadig et par ledige abonnementer på Dave's Picks 2015.
I anledning af jubilæumsåret har vi bestilt så mange abonnementer, det var muligt. De er totalt udsolgt i USA, men dancingbear.dk har stadig nogle få, endda til den lave forudbestillingspris,1133 kr for 4 x 3CD.
Dave's Picks Volume 13, Winterland 24. februar 1974, generalprøve på "The Wall of Sound"-turneen. Uovertruffen klar og præcis lyd, og en "Dark Star" på 29 minutter. Behøver vi sige mere?
Vol. 14, som udkommer i maj sammen med årets bonus-CD, er fra Academy of Music 26. marts 1972, lige før Grateful Dead drog afsted til Europa.
6. februar 1972 i Pacific High Studio, San Francisco er med den udgave af Jerry Garcia Band, som vi kender fra "Live at Keystone"-udgivelserne fra året efter - dvs. med Merl Saunders på keyboards, men lige den aften var Bill Kreutzmann vikar for JGB's faste trommeslager Bill Vitt. Sætlisten byder på et par overraskelser, bl.a. John Lennons "Imagine".
Det helt nye sæt "The Best of the Grateful Dead" indeholder 32 sange, plukket fra samtlige studie-albums. I vrimlen af live-udgivelser kan man godt gå hen og glemme, at de oprindelige og (relativt!) finpudsede studieversioner også har mange kvaliteter. Det er naturligvis umuligt at ramme alles favoritnumre på en dobbelt-CD, men så må man trøste sig med, at langt de fleste af de originale albums stdig kan købes, enkeltvis eller samlet.

November 2014
Black Friday er over os! Og naturligvis er Dancing Bear med. Førstkommende fredag den 28. november og hele resten af weekenden holder vi et helt forrygende udsalg med 25% rabat på alle Grateful Dead CD og DVD (også boxsæt!), og hele 40% på andre varer i shoppen, herunder stickers, patches, og CD'er og DVD'er med andre end Grateful Dead (også solo-CD'er!). For varer, der allerede er på tilbud med en mindre rabat, forhøjes rabatten til førnævnte procenter. UNDTAGELSER: Der er ikke rabat på bøger, og heller ikke på abonnement på næste års Dave's Picks. Restoplag, som er udgået hos leverandøren og derfor ikke kan genbestilles, sælges kun så længe lager haves. Og husk nu: din e-mail bestilling skal være afsendt mellem den 28/11 kl. 00:01 og den 30/11 kl. 23:59.

Vi skal også lige omtale et par nyheder: Efter at biblioteket forlængst har rundet de 50 bøger om Grateful Dead kommer nu den første, som går i dybden med Jerry Garcia Band. Forfatteren har udvalgt de - efter hans vurdering - 13 bedste koncerter fra perioden 1972-1984, som han uddyber med analyser og baggrundsinformation. Desuden er der erindringer og anekdoter fra de år i hans liv, hvor han fulgte JGB på turneer og overværede så mange koncerter som det var muligt. Alt beskrevet med stor begejstring og indsigt.
En anden nyhed på bogfronten er en stor fotobog, Live Dead, helliget fotografen Bob Minkin, som fulgte Grateful Dead på turneer fra midt-halvfjerdserne og helt til slutningen i 1995. En virkelig flot bog fra en mesterfotograf.
I anledning af jubilæumsåret 2015 har vi igen hjemtaget den farverige Grateful Dead vægkalender. Der er denne gang ingen fotocollager på de enkelte månedsopslag, men derimod helsides illustrationer af kunstneren Mike DuBois.
Endnu en radiotransmitteret koncert fra 1988 er dukket op, denne gang fra Saratoga Performing Arts Center (SPAC), 28. juni 1988. Sætlisten ser ganske lovende ud: Perioden med jamming i halve timer var definitivt forbi, men hele 2. sæt er et sammenhængende flow af sange. Og vi hører bl.a. de relativt sjældne gæster "Victim or the Crime" og "Crazy Fingers".

Oktober 2014 (2)
Så blev der endelig løftet en flig af sløret for næste års Dave's Picks. Den første, nr. 13 siden seriens start, bliver det ofte efterspurgte show fra 24. februar 1974 i Winterland, San Francisco. Anmeldelsen i DeadBase koncentrerer sig mest om den spektakulære, 27-minutters Dark Star, som glider direkte over i Morning Dew. En klassiker! Hvis du vil være sikker på en plads i første række, så skynd dig at tegne abonnement - de få ekstra eksemplarer, der kommer til salg, bliver som regel revet væk på få timer. Og lad os ikke glemme bonus-CD'en, der følger med maj-udgivelsen. Dem fra tidligere år er efterspurgte samlerobjekter som sælges dyrt på e-bay, hvis man ellers kan nænne det.

Ud af det blå kommer dette ekstra tilbud: Andet sæt fra 18. november 1972 i Hofheinz Pavilion, Houston, Texas. Det kunne nemt have været en Dave's Pick - jeg har selv nydt den fremragende koncert på kassettebånd gennem mange år - men båndene med første sæt havde åbenbart tekniske problemer, som ikke slap gennem nåleøjet hos de kritiske producere. Oplaget er begrænset, selv om der ikke er oplyst noget om oplagets størrelse. Forudbestil den her.

En aften i december 1970 optrådte David Crosby på "The Matrix", med vennerne Jerry Garcia, Phil Lesh og Mickey Hart som backing. Bootleg-udgaver af koncerten har tidligere cirkuleret under titlen "David and the Dorks". Crosby spiller et blandet udvalg af sange - i lange, jammede udgaver - fra sit eget første soloalbum, samt sange af bl.a. Jefferson Airplane og Grateful Dead. Læs mere om den her. Det var alt for denne gang - og husk at klikke ind på "30 Days of Dead" på dead.net, hvor man hver dag i november kan downloade en sang og forsøge at gætte, hvilken koncert den stammer fra! Hjælpemidler må benyttes, hvis man skal have en chance! Vi ses på www.dancingbear.dk

Oktober 2014
Der Der er kommet en del nye og knap så nye udgivelser siden sidste nyhedsbrev. "GarciaLive" serien er nået til nr. 5, optaget nytårsaften 1975 hvor Grateful Dead for en enkelt gangs skyld ikke spillede ved Bill Graham's nytårskoncert i Fillmore eller Winterland. I stedet tilbragte flere af gruppens medlemmer aftenen i den noget mere intime Keystone Berkeley klub, hvor Jerry Garcia Band derfor kunne præsentere de musikalske venner Bob Weir og Mickey Hart, samt Matthew Kelly (mundharpe), Greg Errico (trommer), og Nicky Hopkins på keyboards. 2-CD sættet udkommer den 21. oktober og kan forudbestilles nu.

Det lille pladeselskab Klondike har specialiseret sig i at udgive nogle af de shows, bl.a. med Grateful Dead, som har været udsendt direkte i radioen, ofte på små lokale radiostationer. Optagelserne er derfor i mange tilfælde kendt af samlere i forvejen, og man kan ikke forvente helt samme kvalitet i miksningen som på the Dead's egne, toptunede udgivelser. Den første, vi har lyttet til, er fra 8. April 1988 i Worcester, Massachusetts. Der findes kun en enkelt officiel udgivelse (Road Trips vol. 4.2) fra 1988. Det høres tydeligt, at Garcia spiller med fornyet glød og energi efter sin coma et par år før, og koncertens lyd, ikke mindst i de stærkt eksperimenterende Drums>Space>The Other One, giver et tydeligt varsel om de "store årgange" 1989 og 1990.

Den anden Klondike-udgivelse, vi har taget med, er en tidlig udgave af Old & In The Way, som indspillede i Record Plant studiet den 21. April 1973. Der er en del numre som ikke genfindes på "Live at the Boarding House" fra august. Desuden havde de endnu ikke fået Vassar Clements med på holdet; i stedet hører vi violinisten Richard Greene fra Peter Rowan's gamle gruppe, Seatrain.

Donna Jean Godchaux Band med guitaristen Jeff Mattson udgav sidste år et nyt album, "Back Around", som vi først for nylig har fået med hos Dancing Bear. Flere af numrene er skrevet af Donna Jean, alene eller sammen med Mattson. Der er også covers, bl.a. af Rolling Stones og Beatles, og et enkelt Grateful Dead-nummer har sneget sig ind, nemlig Crazy Fingers. Donna Jean ligger ikke helt fremme i lydbilledet og hun synger i et dybere leje end i 70'erne med Grateful Dead. Alt i alt et glimrende album med flot lyd.

Vi har et par gamle nyheder på DVD-fronten. "View from the Vault" serien, hvoraf der nåede at komme fire, var baseret på optagelser til de scene-monitors, som var - og er - en uundværlig del af de store stadion-koncerter. Serien har være udgået af kataloget i en årrække, men er nu blevet genoptrykt, endda til en lavere pris end den oprindelige. Det samme gælder DVD'en fra nytårskoncerten 1987/88, "Ticket to New Year's". Her skal du dog være opmærksom på, at DVD'en er kodet til Region 1, og derfor kræver en "region-fri" afspiller.

Så er vi jo også i gang med nedtællingen til "jubelåret" 2015, 50-året for Grateful Dead's debut. På en "live-chat" for et par uger siden, hvor David Lemieux besvarede spørgsmål fra seerne, ville han som sædvanlig ikke røbe ret meget på forhånd. Men han kunne love, at de har nogle særdeles spændende ting i støbeskeen, som vil blive åbenbaret i løbet af året. Det bliver "really cool!".

Der er heller ikke lang tid til, at der bliver åbnet for tilmeldinger til næste års abonnement på Dave's Picks serien. Hvis du allerede har besluttet at abonnere, må du gerne sende en foreløbig tilkendegivelse på e-mail til orders(snabel-a)dancingbear.dk, for når der bliver åbnet officielt for tilmeldinger, kan det godt gå stærkt. Vi vil dog også forsøge at sikre flere løssalgs-eksemplarer end vi havde i år.

Juli 2014
Allerede i 2012, under forberedelsen af det første "Spring 1990" boxsæt, stod det klart for producer David Lemieux, at de shows fra forårsturneen '90 som han blev nødt til at fravælge, var alt for gode til at lade ligge; derfor får vi nu (i september) 8 shows mere i form af boxsættet "Spring 1990, The Other One" . Det betyder at vi, sammen med de tidligere udgivelser "Dozin' at the Knick" og "Terrapin Limited", som begge stadig er på lager, har mulighed for at høre den komplette turné, som ofte bliver kaldt "the last great Grateful Dead Tour". Med i boxen er adskillige "souvenirs", som man kan læse alt om her. Samt en 144-siders bog med bidrag af Nicholas Meriwether og Blair Jackson.

Et enkelt show i denne box har fået næsten legendarisk status, nemlig 3/29/90 med tenorsaxofonisten Branford Marsalis som gæstemusiker. Derfor har GDP valgt også at udgive dette show som en selvstændig 3-CD med titlen "Wake Up To Find Out" til glæde for dem, der ikke har mulighed for at investere i det store boxsæt.

En ny udgivelse i "Garcia Live" serien, nr. 4, er lige på trapperne. Ved koncerten med Jerry Garcia Band 22. marts 1978 medvirkede bl.a. Keith & Donna Godchaux samt sangerinden Maria Muldaur. LP'en "Cats Under the Stars" stod lige for at blive udgivet, og herfra får vi titelnummeret samt "Gomorrah" og "Love in the Afternoon". Hele sætlisten kan studeres her.

Med disse annonceringer har vi nok udtømt rækken af nyheder på denne side af sommeren. Dancing Bear ønsker alle sine kunder en god sommer!

April 2014
Dave's Picks nr. 10 blev annonceret til forudbestilling i sidste uge - og måtte melde udsolgt efter ca. et døgn. Det berører naturligvis ikke vore abonnenter, og som vanligt har vi reserveret nogle få ekstra eksemplarer som sælges uden abonnement.
Og hvad drejer alt postyret sig så om denne gang?
12. december 1969 spillede the Dead tre koncerter i en lille - nu forlængst forsvundet - klub på Sunset Strip i Los Angeles ved navn Thelma. Den sidste aften af de tre havde længe været på ønskelisten hos producer David Lemieux, men desværre manglede båndet med den første del af koncerten. Det dukkede så op for et par år siden sammen med en bunke andre, som jeg fortalte om i januar sidste år. Og det er en heftig sag: Pigpen i storform på hele 8 af sine glansnumre: "Hard To Handle," "Good Lovin'", "Turn On Your Lovelight," "Alligator", "Easy Wind", "I'm a King Bee", osv. Og desuden elektriske versioner af de fleste numre fra "Workingman's Dead", som udkom nogle få uger senere. I kan høre det hele med Dave's egne ord (når han ikke lige bliver distraheret af en ørn i en trætop!) ved at følge dette link. Og så er det jo denne gang, at årets bonus-CD er med i pakken, og ikke kun til abonnenterne. Den består af håndplukkede numre fra aftenen før, 11. december. Sætlisten er ikke offentliggjort, men der skulle være gode chancer for en "Dark Star"!

I en helt anden boldgade har vi det fjerde udspil fra duoen "Dose Hermanos" med titlen "Batique". Dose Hermanos er to gamle og knap så gamle kendinge, nemlig Tom "T.C." Constanten og Bob Bralove. T.C. spillede keyboards (spinet og piano) med Grateful Dead i 68-69 og var en vigtig inspirator for den eksperimenterende og improviserende stil, de udviklede i disse år. Bralove blev hyret af gruppen i sen-firserne som MIDI-tekniker, men da han, ligesom T.C., havde en baggrund som pianist inden for klassisk avantgarde, endte han i the Dead's sidste år med at levere præ-indspillede MIDI-effekter til Space-segmenterne, og spillede indimellem selv med bag scenen. "Batique" består af improvisationer for to pianoer, men er alligevel meget varieret. Nogle numre nærmer sig jazz, andre giver mindelser om T.C.'s "prepared piano"-effekter på "Anthem of the Sun", atter andre er mere klassiske og melodiske. Ikke noget der minder om rock, men med to så intelligente musikere føler man sig i gode hænder. På Amazon.com kan man i øvrigt høre korte uddrag af alle numrene.

I 1973 dannede Jerry Garcia, David Grisman og John Kahn den akustiske country- og bluegrass gruppe Old & In the Way, sammen med guitaristen Peter Rowan, bl.a. kendt fra gruppen Seatrain, samt den erfarne violinist Vassar Clements. I oktober samme år spillede gruppen to koncerter på "The Boardinghouse", som leverede sangene til albummet "Old & In the Way" (1975), som blev en stor succes og skabte en fornyet interesse for bluegrass-musikken. Albummet kom på CD i 1986 og blev fulgt op ti år senere af yderligere to CD'er med materiale fra de samme koncerter, "That High Lonesome Sound" og "Breakdown" . De tre CD'er indeholder tilsammen alle de sange, der blev spillet ved koncerterne. Det nye 4 CD sæt, "Live at the Boardinghouse", præsenterer de to shows præcis som de blev optaget, 55 numre i alt. Hvis du allerede ejer de tre foregående udgivelser har du måske ikke grund til at ønske mere, men ellers er dette sæt til 343 kr et supertilbud! Spillet er på meget højt plan, ikke mindst takket være veteranen Vassar Clements, og som bekendt var bluegrass og banjoen Jerry Garcias første kærlighed udi musikken. De to koncerter blander traditionelle bluegrass og folkemusik standarder med originale numre, hovedsageligt af Clements, Rowan og Grisman, samt inspirerede cover-numre fra forskellige kilder, bl.a. Jagger/Richards' "Wild Horses", for blot at nævne ét eksempel. Hvis du er til svedig akustisk musik med nerve og hjerte, så skulle du give "Live at the Boardinghouse" en chance.

December 2013
Selv om året er ved at rinde ud, er der stadig lidt mere i godteposen. I efteråret 1989 var Jerry Garcia Band i fineste form, som det til overflod er demonstreret på udgivelser som Merriweather Post Pavilion og (dele af) Shining Star. På en del af turneen blev koncerterne indledt af en akustisk afdeling med Bob Weir og Rob Wasserman, en forløber for deres senere samarbejde i Ratdog. 17. december udkommer to af disse koncerter, 5. september i Hartford Civic Center og den 6. i Nassau Coliseum, som et 6-CD boxsæt med titlen "The Long Island Sound". Forudbestilling starter nu.

Rosie McGee blev født som Florence Nathan i Frankrig, voksede op i San Francisco, blev kæreste med Phil Lesh, og levede intenst med i hele den lokale musikscene fra 1964 til 1974. Hele vejen (bortset fra Europaturneen i 72) havde hun sit kamera med, og det er der kommet en meget personlig og rigt illustreret erindringsbog ud af. Titlen "Dancing with the Dead" skal forstås helt bogstaveligt; Rosie tilbragte de fleste af Grateful Deads koncerter dansende på scenen, eller i umiddelbar nærhed af den. Hermed ønskes alle Dancing Bears kunder en rigtig glædelig jul og et godt nytår. Vi regner med, at der bliver rig lejlighed til at høres ved i 2014.

November 2013
Nu er tiden kommet, hvor vi kan bestille abonnement på næste års udgivelser i "Dave's Picks" serien. Som sædvanlig kan Dave kun løfte sløret for den første - nr. 9 i rækken - som bliver endnu et show fra "Wall of Sound" turneen, nærmere bestemt University of Montana, 14. maj 1974. Dette show var, i følge Dave Lemieux, med i opløbet om at blive den allerførste Dave's Picks-udgivelse, så det er på høje tid at det kommer ud. Udgivelsestidspunkterne for årets fire udgivelser er februar, maj, august og november, og som sædvanlig følger der en bonus-CD med udgivelsen i maj. Ligesom de tidligere år udgives Dave's Picks 2014 i et begrænset oplag, som dog er sat op til 14.000 nummererede eksemplarer. Prisen for abonnementet er den samme som sidste år: 1088 kr inklusive forsendelse i Danmark (bortset fra Færøerne og Grønland).

Nye, hidtil ukendte, koncertoptagelser bliver ved med at dukke frem fra de særeste gemmesteder og finde vej hjem til "The Vault". Senest har Jerry Garcias (og Ken Keseys) tidligere kæreste Carolyn Adams, bedre kendt som Mountain Girl, fundet en bunke bånd, hvoraf det mest interessante er en rent akustisk optræden i 1970 på koncertstedet "Family Dog at the Great Highway" i San Francisco. Grateful Dead optrådte denne aften - uvist af hvilken grund - ikke under eget navn, men som en kombination af de to fritidsgrupper "Mickey Hart and his Heartbeats" og "Bobby Ace and the Cards from the Bottom of the Deck". Repertoiret er typisk for de akustiske set, som GD ofte indledte koncerterne med i 1970. Hvad der til gengæld er helt atypisk er de sidste 6 numre, som er en solo-afdeling med Pigpen på guitar, mundharmonika og sang. Og jo, han kan faktisk godt spille guitar!

Sidste nyhed i denne omgang er en DVD (eller Blu-Ray), "Move Me Brightly". Den 3. august 2013, 3 dage efter hvad der ville have været Jerry Garcias 70-års fødselsdag, blev der afholdt en 5 timer lang koncert i Bob Weir's TRI studie, hvor en lang række musikalske venner hyldede Garcias minde i musik og taler. Det hele blev filmet af Justin Kreutzmann (søn af Bill) og er siden blevet klippet ned til 159 minutter, som sættes til salg i slutningen af november.
Alle de nævnte nyheder er forudbestillinger, men vær især opmærksom på, at abonnementet skal bestilles snart, for at vi kan være sikre på at få det ønskede antal eksemplarer. Derfor bedes både gamle og nye abonnenter snarest muligt sende en e-mail og tilkendegive deres fortsatte interesse!

Oktober 2013
Kære kunde! En helt usædvanlig ting er sket i Dead-land: To uger efter udgivelsen er "Sunshine Daydream" strøget ind som nummer 5 på Billboard´s rock album-hitliste! Noget lignende er ikke sket siden 1987, hvor albummet "In the Dark" nåede op på en niendeplads, mens singlen "Touch of Grey" lå som nr. 1, godt hjulpet på vej af en meget populær video på MTV. Det er naturligvis ikke den begrænsede samler-udgave af "Sunshine Daydream" som har givet den flotte placering, men snarere den ´skrabede´ DVD-udgave uden box, booklet og bonusmateriale, som i dag ligger på en mindst lige så imponerende 18-plads af alle box-sets, og nr. 186 af alt musik på amazon.com. Ikke dårligt af en 41 år gammel koncert med en forlængst ophørt gruppe! Bemærk i øvrigt, at Blu-Ray-udgaven KUN kan fås hos dead.net, Dancing Bear, og enkelte andre steder.

Det tredje udspil i Garcia Live-serien er lige på trapperne - det er med den kortlivede udgave af JGB fra 1974-75, som kaldte sig Legion of Mary. Her kunne Jerry Garcia udleve sin mere jazzede side sammen med saxofonisten Martin Fierro, foruden "the usual suspects", Merl Saunders, John Kahn og Ron Tutt. Triple-CDen er stykket sammen af numre fra to koncerter i december 1974.

Månedens sidste nyhed er også med Garcia uden the Dead. Hippie-country-gruppen New Riders of the Purple Sage - i daglig tale NRPS - udgav i 1970 deres første - og efter manges mening bedste - LP, hvor Jerry Garcia spillede pedal-steel. Det gjorde han også kort tid efter pladeudgivelsen i den radiotransmitterede koncert, som nu er udgivet på CD under titlen "Glendale Train". Mange af de bedste numre fra debutpladen er med, foruden en del, som først kom med på gruppens følgende plader, hvor Garcia forlængst var erstattet af Buddy Cage på pedal-steel guitaren.

Til sidst skal det noteres, at Dancing Bear (endelig! - vil nogen sige) har fået sit eget hjørne på Facebook. Ud over en kort introduktion til Grateful Dead kan man finde links til YouTube samt en præmiekonkurrence, som nok ikke vil volde vore faste kunder det store hovedbrud. Det vil være meget velkomment hvis I vil give en "Thumbs-up" (= "Like"), da den slags ting betyder meget på Facebook. En søgning på "Dancing Bear" giver adskillige hits, men kun ét med det kendte bamse-logo. Vi ses på Facebook!

August 2013
En af de oftest tilbagevendende forespørgsler og diskussioner på www.dead.net har gennem mange år været, hvornår filmen "Sunshine Daydream" ville blive udgivet officielt. En bootleg-udgave har længe kunnet købes, fx. på amazon.com, men i middelmådig kvalitet, både lyd- og billedmæssigt. Men nu sker der endelig noget! Grateful Dead har godkendt projektet, og Rhino har renset og redigeret efter alle kunstens regler. 1. august (Jerry Garcias fødselsdag) havde filmen biografpremiere (og eneste forevisning) mange steder i USA, og 17. september bliver den udgivet som DVD og Blu-Ray, sammen med lydsiden i et separat 3-CD sæt. Bonus-materialet består af interviews med mange af "bagmændene", og som sædvanlig er der en lille bog med mere baggrundsinformation. Se nærmere på hjemmesiden www.dancingbear.dk.

Og hvad er det så, det hele handler om? Koncerten, som er kendt som "Veneta, Oregon" eller "The Springfield Creamery Benefit" blev afholdt 27. august 1972 for at støtte forfatteren Ken Kesey's bror Chuck, som drev et mejeri i byen Springfield. Ken Kesey og Grateful Dead var jo gamle bekendte, siden "The Acid Tests" omkring 1965. Koncerten fandt sted i en park i Veneta, og filmen bruger en del tid på at skildre forberedelserne, udført af en flok glade amatører, altimens Grateful Dead leverer lydsiden. Det var en usædvanlig varm dag - bandet måtte holde adskillige drikkevands- og instrument-stemningspauser - og der er læssevis af billeder af dansende hippier kun iført varierende grader af solskoldet hud. Og så musikken! Der mærkes ingen mathed på grund af varmen, nærmest tværtimod. Her vil jeg kun fremhæve Dark Star og Playin', som spilles med en utrolig tæthed og intensitet, som man sjældent har hørt det ved andre lejligheder. Denne udgivelse er - igen - i et begrænset oplag, på 12.500 stk. Den kan forudbestilles nu.

Juli 2013
Dave´s Picks nr. 7, som udgives 1. august, præsenterer koncerten 24. april 1978 på Illinois State University, som ligger i en by ved navn Normal. Koncerten er blandt samlere kendt som "Normal, Illinois"; jeg har selv kun hørt andet sæt, og kan derfor skrive under på at det er fremragende.. Og hvis du bevæger dig over på dead.net og hører Dave Lemieux' videoreklame vil du, mellem helikopterlyde og tågehorn, blive overbevist om at det samme gælder hele koncerten.

En anden bemærkelsesværdig koncert fra 1978 er den, der fandt sted 24. november i Capitol Theatre, Passaic, New Jersey. Vi har fået fat i en bootleg-version på DVD med titlen "I Need A Miracle", som desværre kun kan anbefales med et kraftigt forbehold. Lydsiden er meget flot (selvom Garcia er ved at miste stemmen), men billederne er slørede og grelle i farven som 3. kopi af et gammelt VHS-bånd, hvilket det sandsynligvis også er. Alligevel formår DVD'en i lange perioder at videregive indtrykket af en flok utroligt veloplagte og velspillende musikere. Og hvis man foretrækker det, kan man jo lukke øjnene og bare nyde musikken.

Maj 2013
Dave´s Picks No.6, som fik en fyldig omtale i sidste nyhedsbrev, er sendt til abonnenterne. Vi kan konstatere, at Rhino i år har valgt at lægge bonus-CDen inden i forseglingen. Det betyder, at køberne af de (meget få) ekstra løssalgseksemplarer også vil modtage bonus-CDen.

En CD, som længe har været savnet i kataloget, er "Rare Cuts and Oddities" fra 1999. Nu er den genudgivet i anledning af den verdensomspændende "Record Store Day", 20 april, og det er lykkedes os at hjemtage et par eksemplarer. Der er tale om en blanding af demoer, optagelser fra øvelokalet og livekoncerter, optaget af Owsley "Bear" Stanley i 1966. Blandt de mange sære rariteter kan fremhæves: Den eneste "Promised Land" med Garcia som vokalist, "Good Lovin´" i 3-dobbelt tempo, den traditionelle "Betty and Dupree" som nogle år senere inspirerede Robert Hunter til "Dupree´s Diamond Blues", og Bob Weir´s perfekte Mick Jagger-kopi i "Not Fade Away". De 18 ´cuts´ er bevaret i en mere end hæderlig kvalitet, men det rekonstruerede ´stereo´-lydbillede egner sig bedre til bilradio end til hovedtelefoner!

I en helt anden afdeling kan vi tilbyde det første i en annonceret serie af puslespil med Grateful Dead LP-covers som motiv. Første udgivelse er Rick Griffin´s ikoniske cover til "Aoxomoxoa". De 300 brikker er trykt på begge sider, så man kan også lægge albummets bagside med det store "familiebillede". Eller måske skulle du forberede dig på de kommende sommerdage på stranden med en ny "Lightning Bolt" Frisbee?

Og endelig - sidst, men ikke mindst - kan vi løfte sløret for årets store boxsæt:
Der må være et helt særligt forhold mellem Grateful Dead og foråret: Forrige år fik vi hele Europaturneen fra april og maj 1972; sidste år hed det "Spring 1990", og nu kan vi glæde os til boxsættet May '77, 5 shows fra den magiske maj måned 1977. At denne forårsturne var noge helt specielt, bevises af de tidligere udgivne Picks fra datoerne 19, 21, 22, 25 og 28. De legendariske shows fra starten af måneden: New Haven, Cornell, Buffalo, osv., er desværre ikke i "the Vault", men kopier har cirkuleret flittigt i mange år. Det kommende boxsæt fylder hullet ud med 5 koncerter i rap: 11, 12, 13, 15 og 17. De er optaget af Betty Cantor-Jackson i hendes velkendte varme og naturlige stereo-lydbillede, og finpudset af Jeffrey Norman med nyeste HDCD-teknik. Så kan det altså ikke blive meget bedre! Boxen bliver, som vi snart er vant til, en begrænset udgivelse på 15.000 eksemplarer. Udgivelsesdatoen er sat til 11. juni, og vi modtager forudbestillinger fra nu. Som sædvanlig må vi advare: Vent ikke for længe!

Januar 2013
Vi er i gang med et nyt år, og det betyder 4 nye udgivelser i Dave´s Picks serien, som vi tilbyder både i løssalg og som abonnement med rabat og gratis forsendelse. Vi kan allerede nu løfte sløret for de to første, som i den samlede serie er nr. 5 og 6. Lad os gve ordet til Dave Lemieux himself:

"Det første show, 11/17/73 på UCLA, er et af de store Grateful Dead shows, et af de bedste fra alle årene, og tæt på toppen af 1973. Det er et af disse shows, som hver gang jeg har hørt det i det seneste årti, har fået mig til at spekulere på, hvorfor det ikke er blevet udgivet før. Jeg føler næsten at jeg bør undskylde at det har taget så lang tid - 40 år! Dette er virkelig førsteklasses Dead. I første sæt er det værd at bemærke en af de hotteste, mest inspirerede versioner af "Here Comes Sunshine" nogensinde, og en "China> Rider", der er oppe blandt de bedste fra 1973-1974, og det siger ikke så lidt. Det andet sæt indeholder den bedste af de tre eksisterende "Playing> UJB> Dew> UJB> Playing" musikalske palindromer, hvert sekund af det er spændende og interessant. Og de runder af med en "Eyes Of The World", der er bemærkelsesværdigt varm og energisk. Jeg siger dette uden overdrivelse, men i mine ører, og mange andres, er dette i top-40 af alle tiders Grateful Dead shows. Og lydkvaliteten er perfekt, stor, klar, dyb bund, og alt i alt fantastisk."

"Afsløring af Dave´s Picks nr. 6: Vi er virkelig dårlige til at holde på hemmeligheder heromkring, så prøv at forestille jer, hvor svært det har været for os at tie stille om de 2 nu komplette shows, hvor nogle af spolerne har manglet i mere end 40 år, og som udgør Dave´s Picks nr. 6. Dette er den første større tilgang af materiale til arkivet siden vi fik "the houseboat tapes" tilbage i 2005. Med Dave´s Picks nr. 6 får vi 2 komplette shows med aldrig-før-hørt materiale fra 2/2/70 Fox Theater, St. Louis, MO og 12/20/69 Fillmore Auditorium, San Francisco, CA. Sætlisten fra 22/2/70 har altid været et mysterium, men gåden er nu blevet løst og musikken er tilbage i sin rette - og spektakulære - rækkefølge. 2/2/70 er også bemærkelsesværdig ved at være det første show uden Tom Constanten. Tom gør dog comeback ved at levere sit førstehånds perspektiv på 12/20/69 i noterne til denne udgivelse. Pigpen-fanatiker - spørg og du skal modtage: Begge shows indeholder læssevis af Pigpen, herunder en "Lovelight" fra 12/20/69 på over 35 minutter. Indspillet med Bear´s fremragende mixning og lydkvalitet føles denne meget specielle udgivelse som en tilbagevenden til klassikerne."

Tak for det, Dave. Sammen med nr. 6 vil abonnenterne i maj modtage den specielle bonus-CD. Den indeholder musik fra det sidste Grateful Dead show nogensinde i Fillmore Auditorium - 12/21/69, som hidtil har manglet båndet med første sæt. Nu får vi 75 minutters musik hvoraf næsten 40 minutter aldrig er hørt før. Det omfatter en af de kun tre versioner af "Smokestack Lightning" fra 1969.

Derudover har vi et par "gamle nyheder": Rhino er stille og roligt begyndt at genoptrykke nogle numre af "Dick´s Picks" serien, som længe har været udgået af kataloget. Det drejer sig indtil videre om nr. 2, 3, 4 og 16. Nummer 15 dukkede også op i en kort periode, men er nu igen udsolgt. Hold øje med kataloget, for der sker hele tiden noget nyt. Det unikke boxsæt "So Many Roads" fra 1999 kan stadig fås - så længe lager haves - men prisen er ret høj. Vi har i lang tid holdt det ude af Dancing Bears katalog af samme grund, men har nu valgt at tage det med igen i en periode, hvis nogen skulle mangle det i samlingen.

Den tidligere annoncerede første udgivelse i den nye "Jerry Garcia Live" serie lader stadig vente på sig, men skulle dog blive udsendt i løbet af indeværende måned. Også her er nogle af de ældre udgivelser blevet genoptrykt, hvoraf jeg især vil nævne den fremragende "Don´t Let Go", som er optaget i den korte periode, hvor Garcia havde Keith og Donna Godchaux med i sit band. Der er flere Grateful Dead-numre på repertoiret end normalt, og Donnas vokal er aldrig hørt bedre!

 

Tidligere nyhedsbreve: 2001-03 - 2004-07 - 2008-12

The Dead files
Timeline
History
Discography
Dick's Picks
Band members
Grateful Dead Quiz
Links

{pic4}

ic2}

 

 


Top Home


Dancing Bear
Fredskovhellet 24 st.th. 3400 Hillerød