til startside
forside    nyheder    om DBear    skriv til os    faq    hjælp    in english


 


Denne site anvender INGEN cookies!


Dancing Bear Shop
Music, Grateful Dead
  Music, GD Live Dates
Music, solo + side projects
Europe '72 shop
Music, other artists
World Music
Video
Books
Posters and Prints
T-shirts
  Tie-Dye shop
DeadWear
Stickers
  Patches
Odds and ends
  Bargain bin
CD-subscription
  Shop help
Home

{pic1}

{pic3}

Værd at vide om Grateful Dead

(foto) Box-sættet med de første albums i en forbedret lydkvalitet og med en fremragende bog om bandet.

Stort og småt om det amerikanske kultband, som ikke lader sig slå ihjel

Af Mogens G. Madsen

Det lyder jo lidt underligt, at et band, der hedder Grateful Dead stort set er umuligt at slå ihjel. Men sådan er det.
Bandet ophørte officielt med at eksistere i august 1995 da Jerry Garcia døde, men siden har Grateful Dead fans kunne erhverve en sand overflod af Grateful Dead-musik. Det sker hovedsageligt via serien »Dicks Picks«, hvor man er nået til nummer 24.
Det er en stribe udgivelser af primært hele koncerter, og hver udgivelse er derfor på ofte tre eller fire cd´er. Den nyeste Dicks Picks er i øvrigt speciel, idet den stammer fra den koncert, hvor Grateful Dead testede deres »Wall of Sound« koncertudstyr, udviklet af den legendariske lydmand, »Bear«. Det kom til at sætte nye standarder for lydkvaliteten ved rockkoncerter generelt.
Grateful Dead blev dannet i 1965 af Jerry Garcia, guitar, Bob Weir, guitar, Phil Lesh, bas, Ron »Pigpen« McKernan, keyboard, og Billy Kreutzmann, trommer. En kort overgang hed bandet The Warlocks og var i øvrigt en udløber af Jerry Garcias akustiske gruppe Mother CcCrees Uptown Jug Champions.
I starten blev den musikalske inspiration hentet i blandt andet soulmusikken og hos Chuck Berry. I løbet af de første år blev GD udvidet med flere personer blandt andet Tom Constanten, keyboards, og Mickey Hart, slagtøj.
Hovedparten af Grateful Deads tekster er skrevet af digteren Robert Hunter, der er nært knyttet til bandet.
Grateful Dead var blandt de vigtigste hovedaktører i den spirende hippiebevægelse i San Francisco, og havde selv dannet et kollektiv i Haight Ashbury. Dead medvirkede blandt andet i en række syre-test - multimedie-happenings - som forfatteren Ken Kesey arrangerede.
Musikalsk arbejdede de sig fra syrerocken via country til en mere eksperimenterende jazzinspireret stil. Gruppen har dog aldrig kunnet placeres i nogen enkel musikalsk bås. Live var Grateful Dead ofte præget af lange improviserede forløb, der gjorde, at koncerterne aldrig udviklede sig ens.
Blandt de nyeste Dead-relaterede udgivelser - udover Dicks Picks 24 - kan nævnes: »Postcard of the hanging«. Det er et album med 11 optagelser af Grateful Dead udgaver af Dylan-sange. Blandt andet 'All Along the Watchtower' og 'Desolation Row'. Optagelserne stammer fra perioden 1973 til 1990. GD arbejdede jo i en periode tæt sammen med Bob Dylan og det resulterede i albummet Dylan/Dead.
»The Golden Road Box-set« er en anden nyere udgivelse. Det er et pragtværk bestående af de originale Warner Brothers album fra 1967 til 73 i nye flot remasterede udgaver. Sættet består af 12 cd´ere og kan varmt anbefales. På hvert album er der tilføjet en række bonus-numre.
Det hævdes i øvrigt en statistik, at Grateful Dead nåede at gennemføre 2317 shows hvor de totalt spillede 37149 sange. Så bare rolig, der er rigeligt at øse ud af endnu. Grateful Dead startede nemlig forholdsvist tidligt med at optage alle koncerter, og gruppen har i dag et enormt live-arkiv.

Kilde: Blandt andet www.dancingbear.dk samt www.dead.net

VejleOnline d. 13.04.02

Læs mere om emnet:
Dansende bjørne i Hillerød

The Dead files
Timeline
History
Discography
Dick's Picks
Band members
Grateful Dead Quiz
Links

{pic4}

ic2}


Top Home


Dancing Bear
Fredskovhellet 24 st.th. 3400 Hillerød